A kapitányságvezető a kerület aktuális közbiztonságáról (2014.09)

A Városfejlesztési Bizottság 2014. szeptember 10-i ülésén Dr. Bató András, a kerületi Rendőrkapitányság vezetője megtartotta szokásos tájékoztatóját a kerület közbiztonsági helyzetéről.

Az előző hónap tapasztalata szerint a betöréses lopások száma emelkedik. Folyamatosan monitorozzák mind a helyszíneket, mind az elkövetési sajátosságokat. Igyekeznek minél több közterületi erőt mozgatni, hogy ezeket a betöréseket megakadályozzák; ehhez központi erőt is kapnak.

A statisztikában az mutatkozik, hogy a nyári és a decemberi időszakban emelkedik a betörésszám.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy betörések vonatkozásában a kerületen belül nem tudnak kimutatni egyetlen gócpontot sem: mindenhol azonos számban követődnek el ezek a cselekmények. Területi sajátosság nincs.

A beszámolóból az alábbi eseményeket emelte ki:

A Bartók Béla úton, a Baross Gábor-telepi vasútállomásnál graffitis elkövetőket fogtak el július végén.

A Lépcsős kocsmánál tömegverekedést jelentettek be, de amire kiért a járőr, az elkövetők elhagyták a helyszínt. Nem sokkal később elfogták és előállították az elkövetőket. Ellenük a büntetőeljárás lefolytatásra kerül.

Két halálos közlekedési baleset is volt az utóbbi időszakban – az egyik a Kossuth Lajos utca 28. előtt, a másik a Campona utca vasúti átjárójánál. Mindkét esetben motorkerékpáros volt az áldozat és mindkét esetben a baleset feltételezhető oka az ittas vezetés volt.

Történt egy harmadik baleset is, amely a beszámolóban nem szerepel. Ez szintén a Campona utcánál történt.

Itt egy fiatalember frontálisan ütközött egy másik személygépkocsival. Összesen hatan sérültek meg a balesetben. A fiatalembert a baleset helyszínén újra kellett éleszteni, majd mentőhelikopter szállította el.

Erről a területről a Közlekedésrendészeti Főosztállyal egyeztettek, figyelmeztető táblákat fognak kihelyezni. A Campona utcánál a traffipaxos ellenőrzés tekintetében nem jó a helyszín. Azon dolgoznak, hogy a sebességtúllépésre figyelmeztető villogó 50-es táblát helyeztessenek ki.

A baleseti mutatók 20-30%-os emelkedő tendenciát mutatnak. A baleseti okok tekintetében vezető szerepet kap az ittasság, illetőleg a gyorshajtás.

Forrás: budafokteteny.hu