Állami tulajdonú Hunyadi-szigeti horgásztanya értékesítése ingatlanárverésen

2015. február 12-én kerül árverésre egy a Hunyadi-sziget partján található állami tulajdonú ingatlan, amely a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében van.

A 232043/1 hrsz-ú, természetben a Háros utca 1-3. szám alatt ingatlan területe 8920 m2, amelyen egy 449 m2-es egyszintes, lábakon álló épület található.

Kikiáltási ára nettó 19 millió Ft.

Horgásztanya a XXII. kerületi Hunyadi-szigeten (a Háros-öböl felé eső partszakaszon)

Az ingatlan környezete

Az ingatlan Budapest XXII. kerület Budafok-Tétény Háros sziget területi egységén található, a Duna holtág által képződött Hunyadi sziget Háros-öböl felé eső partszakaszán elnyúló kisebb alapterületű helyrajzi száma.

A mellette fekvő terület ökológiai védelem alatt álló természetvédelmi terület, NATURA 2000 besorolású. Az ingatlan környezetében zömében ipari funkciójú ingatlanok találhatóak a volt laktanya területén. A Háros sziget jelentős részt erdővel borított.

Telek, egyéb adatok

A telek viszonylag sík fekvésű, növényzettel borított. Jelenleg horgásztanyaként funkcionál, a Honvéd Sporthorgász Egyesület bérli.

A területet a víz évente elönti, néha több alkalommal is. A telken épület nem építhető. A teljes Hunyadi sziget a 15/2009. (IX. 17.) KvVM rendelet alapján védett területté minősült, az ingatlan hasznosításakor a vonatkozó jogszabályok figyelembevételével kell eljárni.

A Honvéd Sporthorgász Egyesület 2014.12.31-éig érvényes bérleti szerződéssel rendelkezik, amely bármely fél részéről 30 napra felmondható, melyet a birtokbavételi eljárásnál figyelembe kell venni.

A Hunyadi-szigetet a Hunyadi-szigeten működő horgászegyesületek tagjai és a horgász napijegyet váltók szabadon látogathatják, egyéb látogatás és bemutatási célú hasznosítás csak természetvédelmi érdekeket szolgáló tevékenység esetén, előzetes engedéllyel és szakvezetéssel történhet. A látogatócsoportok létszáma legfeljebb 30 fő lehet egyszerre, a csoportos látogatás gyakorisága nem haladhatja meg a havi 4 alkalmat.

Épületek, építmények bemutatása

Az épület az egyesület által rendelkezésre bocsátott építési engedély (1975) alapján kizárólag nyári idényben használható, állandó tartózkodásra nem alkalmas, horgásztanya funkciónak épült, bontott anyagokból az egyesület tagjai és a MOHOSZ pénzügyi támogatásával.

Kialakítása: 12 centiméter vastag kitöltő külső falak, szimpla üvegezésű ablakokkal, kiépített fűtés nélküli adottságokkal. Mivel a szigetet évente egyszer elönti a víz, az épület padlószintje vasbeton pillérekre megemelt.

Az épületben 14 hálószoba, 2 iroda, 1 konyha, valamint egyéb helyiségek találhatóak. A hálószobák 2 fő elhelyezésére alkalmasan kialakítottak, közös női-férfi vizesblokkal.

A közösségi terekben linóleum, vizes helyiségekben mázas kerámia, csempeburkolat található. A burkolatok elhasználódottak, elavultak.

Forrás: budafokteteny.hu, hmingatlanok.hu