Civil Szervezetek Napja a Szelmann Házban

2014. május 3-án (szombaton) lesz a budafok-tétényi civil szervezetek napja a Nagytétényi Polgári Kör és a kerületi Civil Konzultációs Tanács szervezésében.

Program

9:30 – 10:00

Regisztráció, elhelyezkedés – az eddigi gyakorlathoz hasonlóan.

A bejelentkezett szervezetek a nagyteremben, körben asztaloknál foglalhatnak helyet; itt kitehetik anyagaikat, dokumentumaikat, illetve minden mást, amit be kívánnak mutatni.

10:00

Megnyitó, majd 11:00 óráig a megjelent civil szervezetek és látogatók egymás közötti ismerkedése, beszélgetése

A szervezeteknek lehetőségük lesz rövid hozzászólásokat, vetített képes bemutatókat tartani aktualitásaikról, programjaikról, projektjeikről.

11:00 órától

Két tervezett előadás, aktuális témákról:

  • Schütt Margit beszél a civil szervezeteket érintő jogszabályváltozások aktuális helyzetéről, a teendőkről, lehetőségekről
  • A Kertbarát Kör képviselői tartanak előadást, bemutatót a tavaszi-nyári kerti munkákról a házikertben

12:00 órától

Kerekasztal-beszélgetés a civil szervezetek helyzetéről, működési problémáiról, az együttműködés lehetőségeiről.

13:00 – 14:00

További kötetlen beszélgetés és laza eszmecsere a civil szervezetek képviselőivel és a rendezvény látogatóival; koccintás, borok, ásványvíz, szendvicsek és sütemények mellett.

*****

Cím: Szelmann Ház (Nagytétényi út 306.)

A szervezők szeretettel várják a civil szervezeteket és az érdeklődőket.


Beszámoló az önkormányzat honlapján (2014.05.12):

Az idei civil nap rendezését korábbi vállalása alapján a Nagytétényi Polgári Kör kapta. Kiemelt alaptémát ebben az évben nem választottunk, a civil jogszabály változásokról, a kapcsolódó feladatokról, a civil szervezetek működéséről, aktuális problémáiról, és együttműködéséről terveztünk beszélni ezen a napon.

A nap folyamán, ami a 9:30-as regisztrációtól a kb. 14:30-as zárásig tartott, 22 helyi civil szervezet részéről mintegy 50 fő jelent, illetve fordult meg. Az önkormányzat részéről jelen volt Gadácsi Miklós társadalompolitikai koordinátor.

László Éva, a házigazda Nagytétényi Polgári Kör elnöke üdvözölte a résztvevőket. Kitért a helyre, ahol vagyunk, a Szelmann Házra, amit a 90-es évek elején romos állapotban kapott vissza a helyi közösség, és jelentős önkéntes munkával, és az önkormányzat támogatásával sikerült felújítani.

Ezt az elmúlt évi nagytétényi belvárosi rehabilitáció zárta le, amikor a közterületek mellett három épület, így a Szelmann Ház felújítására, bővítésére került sor. Itt a projekten túlmenően az oldalsó előtetős melléképület helyett épült nagyon szép közösségi tér, de az előtér is megújult.

Megemlítette a helyi hagyományápolás néhány aktuális elemét, így a Petőfi utcai kutat, ami már túl sikeres, mert állandóan és nagy tételben is viszik innen a vizet (már korlátozásokra volt szükség az ott lakók nyugalma érdekében is); és a sváb emlékhelyet is méltatta.

A következő könyvbemutatóra május 23-án kerül sor itt a Szelmann Házban, Nagytétény a 40-es években, Dindi István munkája.

Mészáros Péter, a CKT elnöke emlékezett a rendezvény hagyományaira, a civil koordináció, párbeszéd szükségességére, a CKT elmúlt bő két éves tevékenységére.

A programot illetően az első blokkban előre jelzett hozzászólások, kis prezentációk voltak tervben, majd két nagyobb előadás, és a végén kerekasztal a civil szervezetek helyzetéről. Az első órában néhány prezentáció, illetve aktuális közérdekű információ közlés hangzott el.

A közbiztonság feszítő problémáiról, az elmúlt időszakban ismét szaporodó betörések elleni védekezés, a megelőzés lehetőségeiről beszélt Szirmay Tamás, a helyi Rendőrségért Baráti Kör részéről.

A cél közelebb hozni a polgárokhoz a szervezetet, a rendőrséget, és megelőzni a betöréseket, a bűneseteket. Sokat jelent a tranzit jellegünk, a gyorsforgalmi utakon percek alatt el lehet hagyni a területet.

A térfigyelő rendszer bővítése ügyében jelenleg is pályázatok futnak, amiben a kerület is részes. BM – Főváros, + rendőr járőr indítása; éjjellátó készülék beszerzése, alkalmazása; a polgári összefogás, odafigyelés jelentősége (pl. este hazatéréskor egy kört tesz mindenki az autójával a területen), illetve riasztásra, segítségkérésre alkalmas mobil eszközök telepítése a magányosoknál, időseknél.

Kolláth Rita a Budatétényi Polgári Kör részéről az aktuális budatétényi fejleményekre utalt – aktuális programok ezekben a hetekben, eljutva a rózsaünnepig.

Itt sajnos ismét negatív fejlemények voltak: a Rozáriumot is magába foglaló dísznövénykutatót összevonták tizenhárom másik agrárkutató intézettel, gödöllői központtal, így a helyi mozgástér ismét leszűkült az egykori menedzsment részéről.

Jó hír, hogy elkelt a sok éve üres és eladás alatt lévő volt budatétényi mozi – egy egészségügyi cég vette meg, orvosi eszközök bemutatása folyik majd itt, az épület eredeti jellegét megőrizve, megújítva azt.

Szó esett a Mészáros László képzőművészeti egyesületről, ahol a tisztújítás után Györök Natália lett az elnök, s akiket Bartha Szilvia titkár képviselt.

A hozzászólások során Pelikán Imre, a Barossi Polgári Kör elnöke mutatott be filmrészleteket a Trianon emlékművükről, annak alkotási folyamatáról, avatásáról, illetve magáról a Donát hegyi emlékhelyről, annak folyamatos kialakulásáról, történetéről.

Farkas Balázs a helyi KÉSZ szervezet elmúlt tízéves munkáját, főbb eseményeit, tevékenységét mutatta be prezentációjában.

Schütt Margit prezentációjával a civil szervezetek előtt álló feladatokról beszélt, az aktuális jogszabály változások kapcsán.

A Kertbarát Kör részéről Sziráki István elnök beszélt a Kör munkájáról. Kiemelte a Kertészkedj, művelődj, barátkozz jelszót. Kiállításokkal, terménybemutatókkal, metszési bemutatókkal is segítik a kertkultúra terjedését, alakulását.

A jelszó az elmúlt időszakban a Védd a természetet elemmel is bővült, + a magyar termékekért folytatott kampány. Országosan 150-160 alapszervezet működik, és köztük együttműködés, kapcsolatok, kölcsönös látogatások vannak, így ők is több vidéki, városi szervezet csoportját fogadták, mutatták meg a kerület értékeit.

A második részben a kertművelés aktuális kérdéseiről, feladatairól volt szó – növényvédelem, metszés, vegyszerhasználat. Honlapjukon ugyancsak kiterjedt tájékozódási lehetőségek vannak.

A harmadik blokkban az immár hagyományos kerekasztal beszélgetésre került sor, Szigeti Zoltán vezetésével. Itt alapként a civil szervezetek működési problémái, feltételei, az utánpótlás, a fiatalítás, a társadalom megszólítása témái merültek fel.

Erre utalt vitaindítójában Szigeti Zoltán is: erősen elöregedett a helyi civil szervezetek aktív állománya, nagyon nehéz az új erők, és főleg a fiatalok bevonása. Próbálkozások voltak, vannak, pl. Baross, fiatalok programjai a közösségi házban, Péter Pál utca, gyerekprogramok, a szülők is eljönnek, de nem kapcsolódnak be ettől a helyi Kör életébe.

Két problematikus korosztály, a 20- és a 65+ hangzott el, akik különleges kezelést igényelnének. Fiatal közösségek vannak, nem civil formában, őket nehéz megszólítani, bevonni, az évtizedek óta változatlan civil körök, szervezetek inkább taszítják őket.

Felmerült, hogy a templomok melletti fiatal közösségekre is lehetne építeni, akik persze egy idő után családot alapítanak, és más feladataik vannak, mint a helyi civilség.

A BKTV esetében a Matild Média iskola jelent kapcsolatot és a fiatalság bevonását. Szó esett a huszonketto.hu új helyi internetes újságról, amin keresztül elérhetőek a fiatalok is, programajánlatok, meghívások.