Csúszás a Balatoni úti körforgalmak engedélyezési terveinek elkészítésében

2014. október 15-én a BKK módosította a Balatoni útra (a Tanító és Háros utcánál) tervezett csomópontok közlekedésbiztonsági fejlesztésének tervezésére vonatkozó szerződésben foglalt határidőket.

A tervek leszállításának határideje kb. 4,5 hónappal meghosszabbodott. A határidőmódosítás indoka az alábbi:

Felek megállapítják, hogy a Szerződés 3.1.2. pontjában rögzített részteljesítési határidő a szerződéskötéstől számított 91. nap – 2014. június 5. napja – volt, amely időpontra Vállalkozó vállalta az engedélyezési tervel leszállítását.

Az engedélyezési tervek szerződésszerű leszállítására azonban nem került sor az alábbi okokra tekintettel:


a)

A tervezési folyamat során szükséges hatósági, valamint a Szerződés tárgyát képező feladattal érintett ingatlan tulajdonosokkal történő egyeztetés időtartama – olyan okból, amelyért egyik Fél sem felelős – a tervezettnél hosszabb időt vett igénybe.

Feleknek nem jogszabályi kötelezettsége az érintett ingatlanok tulajdonosaival történő építési engedélyezési eljárás megindítása előtti előzetes egyeztetés, azonban az esetlegesen felmerülő kifogások, valamint észrevételek orvoslására még a tervezés kezdeti szakaszában kívántak sort keríteni, annak érdekében, hogy az engedélyezési eljárás már valamennyi érintet fél által elfogadott és nekik megfelelő tervekre – a kockázatok minimalizálásával – kerüljön megindításra, ezzel elkerülve a lehetséges fellebbezéseket, ezáltal pedig az engedélyeztetés lefolytatásának időtartam növekedését.

A körforgalmú csomópontok építése folytán az érintett ingatlanok megközelítési lehetőségei megváltoznak, amelyre tekintettel a Felek 2014. május 7. napján közösen keresték fel az ingatlanok tulajdonosait.

A Budapest, XI. kerület, Kőérberki utca 28. szám alatti ingatlan tulajdonosa a bemutatott tervekben foglaltakkal nem értett egyet, az ott szereplő kialakítást nem fogadta el. A helyzet megoldása érdekében Megrendelő felajánlotta az ingatlantulajdonos részére az előzetes közlekedési hatósági egyeztetéseken való részvétel lehetőségét, amelyek megtartására 2014. május 9., valamint június 4. napján került sor.

A Felek által az egyeztetésen felajánlott kompromisszumos megoldást az ingatlantulajdonos nem fogadta el. Tervező a fentiekre tekintettel – Megrendelő egyetértésével – a továbbiakban kizárólag a jogszabályi megfelelőségi szempontokat vette figyelembe, azonban a fenti körülmények okán csupán 2014. július 22. napján tudta megkezdeni az engedélyezési tervek elkészítését.

b)

A Szerződés tárgyát képező körforgalmú csomópontok helyigényét a Budapest, XI. kerületi Önkormányzat (a továbbiakban: “Önkormányzat”) biztosítja, amelyre tekintettel az Önkormányzat szabályozási terv (a továbbiakban: “Szabályozási terv”) elkészítésére köteles. Felek kötelesek igazolni, hogy a körforgalmú csomópontokra vonatkozó tervek, valamint a Szabályozási terv koherensek egymással.

A Szabályozási terv jóváhagyására és elfogadására a tervezett időpontnál később kerül sor, tekintettel arra, hogy a Szabályozási munkarésszel kapcsolatosan az erdészeti szakhatóság eltérő véleményt fogalmazott meg, amely miatt az Állami Főépítész egyeztető tárgyalást kezdeményezett.

A Szabályozási terv önkormányzati rendeleti jóváhagyása előfeltétele az építési engedélyeztetés lefolytatásának. Az Önkormányzat tájékoztatása szerint a Szabályozási terv 2014. szeptember 2. napján elfogadásra került, hatályba lépése 2014. október 2. napja.

c)

A Szerződés tárgyát képező körforgalmú csomópontok építéséhez szükséges a Magyar Telekom Nyrt. hálózatának kiváltása is, amelyre tekintettel a közműadatok megfelelő időben kikérésre kerültek, azonban a konkrét beavatkozási igények meghatározására csak a körforgalmú csomópontok helyszínrajzi kialakításának véglegesítését követően van lehetőség.

A Magyar Telekom Nyrt tájékoztatása értelmében a kiváltás kiviteli tervezését és engedélyeztetését kizárólag a hálózat tulajdonosa és üzemeltetője, azaz a Magyar Telekom Nyrt. végezheti el, tekintettel a feladat összetettségére. valamint kiemelt státuszára.

Vállalkozó a fentieknek megfelelően 2014. május 27. napján megkereste a Magyar Telekom Nyrt.-t mint köteles tervező, amely megkeresésre hivatalos ajánlatot 2014. augusztus 12. napján kapott. A hivatalos ajánlat értelmében a tervezés időtartama a szerződéskötéstől számított 50, azaz ötven munkanap, míg az engedélyek megszerzésének időszükséglete akár hat-kilenc hónap is lehet.

Forrás: kozbeszerzes.hu


Kapcsolódó korábbi cikk a honlapon:
Újbuda elfogadta a Balatoni úti körforgalmakra vonatkozó KSZT-módosítást
Várhatóan 2015-ben készülnek el a Balatoni úti körforgalmak
A BKK tervezteti a Balatoni úti körforgalmakat
Újbuda KSZT-t készíttet a Balatoni úti körforgalmak kiépítéséhez