A kivitelező cég tájékoztatása a csatornázásban érintettek számára

A BKISZ projekt keretében a XXII. kerületben csatornázási munkálatokat folytató Enviroduna Kft. az érintett lakosság részére a gyakorlati ügymenettel kapcsolatos tájékoztatást adott ki.

A közlemény az alábbiakban olvasható:

A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) beruházás keretében több szakaszon megkezdődött a hiányzó csatornaszakaszok kiépítése Budafok-Tétény eddig ellátatlan területein.

A munkálatokkal kapcsolatban a kivitelező cégeknek számos kötelezettsége van mind a munka minőségét, mind a lakosság tájékoztatását illetően. Ezek betartását szigorú szabályok mentén folyamatosan ellenőrizzük.

A kivitelezés első lépéseként – a munkálatokat megelőzően – a kivitelező először értesíti az érintett lakosságot. Az ingatlantulajdonosok a postaládákba eljuttatott szórólap segítségével az adott utcára vonatkozóan a munkálatok legfontosabb részleteit tudhatják meg.

Az értesítésben szerepel a kivitelezés várható kezdő- és befejező dátuma, a forgalomkorlátozásokkal kapcsolatos információk és egyéb praktikus tudnivalók is.

A csatornaépítést megelőzően sor kerül az ingatlanok, illetve a közterület és az utca videokamerás és fényképes állapotfelvételére. Erre a későbbi viták elkerülése miatt van szükség, hiszen így könnyedén megállapítható, hogy a kivitelezés ideje alatt történik-e bármilyen változás az ingatlan állagában.

A kivitelező illetékes munkatársai – akik fényképes projektigazolvánnyal rendelkeznek – ezzel párhuzamosan személyesen felkeresik az ingatlantulajdonosokat, hogy a házi bekötőcsatorna helyéről egyeztessenek. Az egyeztetések célja, hogy a bekötőcsatorna a tulajdonos számára megfelelő nyomvonalon épüljön meg, amennyiben ez műszakilag megoldható.

Az Önkormányzattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy lakossági telefonhívások alapján illetéktelen személyek a kivitelezésben érintett cégek képviselőinek adják ki magukat és ajánlják fel saját szolgáltatásukat a házi bekötőcsatorna kiépítésére.

Pontosan az ilyen visszaélések elkerülése érdekében is alkalmazzuk a fényképes azonosító rendszert, melynek segítségével a hivatalosan a projekten dolgozó cégek munkatársai azonosítani tudják magukat a kivitelezés szempontjából szükséges személyes lakossági egyeztetés során.

Mellékeljük azon arcképes projektigazolványoknak a másolatát, melyeket a XXII. kerületi kivitelezésben hivatalosan résztvevő cégek munkatársai számára készítettünk abból a célból, hogy azonosítani tudják magukat a személyes lakossági egyeztetések során.

A lakosság alapos tájékoztatása érdekében a beruházáshoz kapcsolódóan működtetünk egy komplex lakossági ügyfélszolgálati rendszert, melyen keresztül az érintettek választ kaphatnak a további felmerülő kérdéseikre is.

A BKISZ projekt ügyfélszolgálata a 80-205-412-es ingyenesen hívható zöldszámon (munkanapokon 8-18 óra között személyes ügyfélkezeléssel), illetve az info@bpcsatornazas.hu e-mail címen érhető el. Emellett a beruházás honlapja, a bpcsatornazas.hu is számos hasznos gyakorlati információt tartalmaz.

Forrás: budafokteteny.hu


Kérdések és válaszok a XXII. kerületi csatornázás kivitelezéséről

A Városházi Híradóban Csuka Ákos, az EnviroDuna Kft. főmérnöke válaszolt a szennyvízcsatorna-építéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

– Honnan lehet információt szerezni arról, hogy melyik utcában mikor kerül sor a csatornázási munkákra?

– Az ingatlantulajdonosok postaládájukba szórólapon kapnak részletes értesítést a kivitelezőtől a munkálatok várható kezdetéről, illetve befejezéséről. Amennyiben további kérdések merülnek fel a lakosság részéről, azokat a beruházás zöldszámán (80-205-412), illetve információs e-mail címén (info@bpcsatornazas.hu) keresztül tehetik fel.

– Hogyan épül a szennyvízcsatorna? Mi történik csatornaépítés előtt?

– A csatornaépítést megelőzően kerül sor a lakosság kiértesítésére szórólap segítségével, mely az adott utcára vonatkozóan a munkálatok legfontosabb részleteit (kezdési és befejezési időpont, esetleges forgalmi változások, kivitelező elérhetőségei stb.) tartalmazza.

Ezt követi az ingatlanok és az utca videokamerás és fényképes állapotfelvétele, melyre a későbbi viták elkerülése miatt van szükség, hiszen így könnyedén megállapítható, hogy a kivitelezés ideje alatt történik-e bármilyen változás az ingatlan állagában.

A kivitelező illetékes munkatársai – akik fényképes projektigazolvánnyal rendelkeznek – ezzel párhuzamosan felkeresik az ingatlantulajdonosokat, hogy a házi bekötőcsatorna helyéről egyeztessenek.

Az előzetes állapotfelmérés és az ingatlantulajdonosokkal történő egyeztetés körülbelül egyhetes időszaka után a szükséges forgalomterelések mellett a kivitelezési munkálatok is elkezdődnek a földben lévő közművek feltárásával, adott esetben kiváltásával.

Ezt követi az utcai gerincvezeték és a házi bekötőcsatornák kiépítése, majd az útburkolat ideiglenes helyreállítása; mindez utcahossztól függően néhány héttől 1-2 hónapig tarthat. Ezután megszüntetik a forgalomtereléseket, illetve sor kerül a megépült csatorna minőségének ellenőrzésére.

Amint ez megtörtént és a szakemberek mindent rendben találtak, megkezdődnek a végleges út- és egyéb helyreállítási munkák (melyek szintén forgalomkorlátozásokkal járhatnak).

– Pontosan mit jelent, hogy előzetes állapotfelmérést végez a kivitelező a munkák megkezdése előtt? Miért van erre szükség?

– A csatornázás által érintett területen lakók számára megnyugtatást jelent, hogy a csatornaépítést megelőzően a kivitelezők részletes, fotó- és videódokumentációt is tartalmazó állapotfelvételt készítenek a telkeken található összes épület homlokzatáról, oldalfalairól, továbbá a kerítések és kocsibehajtók állapotát is hasonlóképpen rögzítik.

Erre a későbbi viták elkerülése miatt van szükség, hiszen így könnyedén megállapítható, hogy a kivitelezés ideje alatt az ingatlan állagában történt-e bármilyen változás.

– Hogyan állítják helyre az utakat a csatornaépítés után?

– Jelen beruházás keretében az uniós támogatás szabályai miatt a felbontott utak korábbival azonos technológiával történő nyomvonalas helyreállítására van lehetőség. Ez azt jelenti, hogy az aszfaltozott utak a beruházást követően, a munkaárok szélességében, újra aszfaltburkolatot kapnak, ugyanakkor a földutak leaszfaltozására jelen beruházás nem ad módot.

– Mik a kivitelező kötelezettségei?

– A kivitelező feladata az időben történő tájékoztatás, amelyet a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt kell megtennie. Ennek megfelelően szórólapok formájában értesítik a lakókat, amely tartalmazza az illetékes kivitelező cég elérhetőségeit és a csatornázási munkák tervezett időtartamát.

A kivitelező munkatársai továbbá egyeztetnek a lakossággal a bekötések pontos helyének meghatározásáról, melynek érdekében a kivitelező képviselője személyesen keresi fel az ingatlantulajdonosokat.

– Mik az ingatlantulajdonosok kötelezettségei?

– Az utcai gerincvezeték megépítését követően az ingatlantulajdonos feladata a belső hálózat megterveztetése és kivitelezése. A terveket kizárólag megfelelő végzettséggel és jogosultsággal rendelkező szakember készítheti el. A kivitelezést is érdemes olyan szakcégre bízni, ami garanciát tud vállalni az elvégzett munkáért.

Az érintett tulajdonos meghatározhatja a telekhatáron belül a bekötőcsatorna helyét, amelyet a vállalkozó jegyzőkönyvben köteles dokumentálni. Abban az esetben, ha az ingatlan csatlakozásához házi átemelő beépítése szükséges, az átemelő elektromos ellátását a tulajdonosnak kell biztosítania.

Lényeges, hogy a beruházás keretében minden vízzel ellátott ingatlanra egy házi bekötőcsatorna épül ki. Osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdonosoknak kell egyeztetnie egymás között a házi bekötés helyéről.

– Milyen költségek terhelik az ingatlan tulajdonosát a csatornázáshoz kapcsolódóan?

– A BKISZ projekt keretében az utcai gerincvezeték lefektetésére kerül sor, illetve ahhoz kapcsolódóan – gravitációs bekötés esetén – a telken belül a telekhatártól számított egy méterig épül ki a házi bekötőcsatorna. A házi bekötőcsatorna köti össze a házi hálózatot az utcai vezetékkel.

A házi hálózat megterveztetése és kiépíttetése az érintett ingatlantulajdonosok feladata és költsége. Ennek nagyságrendje nagymértékben függ a helyi adottságoktól, pl. az épület, illetve a bekötés utcafronttól való távolságától, a terepviszonyoktól, valamint a bekötés mélységétől, a meglévő burkolatok szükséges bontásától, illetve helyreállításától is.

A szennyvízcsatorna kiépítésével kapcsolatos másik felmerülő költség lehet az ún. közműfejlesztési hozzájárulás. A közműfejlesztési hozzájárulást Budafok-Tétényben ingatlanonként 60.000 forintos összegben határozták meg, melynek megfizetését az önkormányzat átvállalja, így a kerületi ingatlantulajdonosok mentesülnek a díj megfizetése alól.


Kapcsolódó későbbi cikk a honlapon:
Lakossági fórum a csatornázásról a Klauzál Házban
Téli leállás és időjárásfüggő szünetek a csatornázásban