A 2014. augusztus 28-i rendkívüli képviselőtestületi ülés napirendje

2014. augusztus 28-án (csütörtökön) a XXII. kerületi önkormányzat képviselőtestülete rendkívüli ülést tartott a Városháza Záborszky Nándor termében.

Napirend

  1. Javaslat a Helyi Választási Bizottság tagjainak és póttagjainak megválasztására
  2. A Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása
  3. Javaslat a XXII. kerületi Tüdőgondozó és Pszichiátriai Gondozó épület felújításának és radiológiai fejlesztésének támogatására
  4. Javaslat a Cziffra György dombormű elkészítésének támogatására
  5. Tájékoztatás a közétkeztetési szolgáltatás folyamatos biztosításáról a köznevelési intézményekben
  6. Javaslat az Egyesített Bölcsőde intézményvezetői munkakörébe történő kinevezésre

1. napirendi pont előterjesztő: dr. Szántó János jegyző
2-5. napirendi pont előterjesztő: Szabolcs Attila polgármester
6. napirendi pont előterjesztő: Zugmann Péter alpolgármester


Részletek

3. Javaslat a XXII. kerületi Tüdőgondozó és Pszichiátriai Gondozó épület felújításának és radiológiai fejlesztésének támogatására

Részlet az előterjesztésből:

A Budapest XXII. kerület Városház tér 3. sz. alatti Tüdőgondozó és Pszichiátriai Gondozó épülete Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzatának tulajdonában, és az Újbudai Egészségügyi Szolgáltató üzemeltetésében és kezelésében van.

Dr. Kóti Tamás, a Szent Kristóf Szakrendelő (1117 Budapest, Fehérvári út 12.) főigazgatója 2014. január 27-én kérelemmel fordult Önkormányzatunkhoz, melyben támogatást kért a Tüdőgondozó és Pszichiátriai Gondozó épületének felújításához.

Sajnos a Közép-magyarországi Régió infrastrukturális fejlesztési lehetőségei csak nagyon szűk körben érhetők el, pályázati úton nem sikerült forrást biztosítani erre. Az épület állagának megóvása, korszerűsítése illeszkedik Budafok belvárosának rekonstrukciójához, illetve annak céljai közé.

A XXII. kerületi Tüdőgondozóban a jelenleg 20 éves, elavult analóg technológiájú röntgenkészülék helyett a digitális radiológiára való áttérés is indokolt szakmai és környezetvédelmi szempontból egyaránt.

A támogatás igénybevételének részletes szakmai indoklását és a felújítási munkák tartalmát az előterjesztés melléklete részletezi.

Mivel a Budapest XXII. kerületi Tüdőgondozó és Pszichiátriai Gondozó szakellátásai a XXII. kerület teljes lakosságát lefedik, illetve a XI. kerület egy részére, Albertfalvára terjednek ki, javasoljuk pénzeszköz átadását Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata mint tulajdonos számára.

*****

Részlet Dr. Kóti Tamás 2014. januári és augusztusi leveléből:

január 27.

A rendelő XXII. kerület központi terén helyezkedik el, elég rossz állapotú. A ház külső homlokzata elhanyagolt, beázásokkal, kidőlni készülő lábazati szegélyekkel. A fából készült, gerébtokos nyílászárók komplett felújításra, cserére érettek. Az épület világítási és röntgenhelyiségeinek szellőztetési rendszere elavult, teljes felújítást igényel.

A Szent Kristóf Szakrendelő mint az épület Vagyonkezelője igyekezett eddig is a kulturált rendelési körülményeket biztosítani. A lehetséges pályázati forrásokat figyelemmel kísérjük, de sajnos a Közép-magyarországi Régióban infrastrukturális pályázati lehetőségek nagyon szűk körben érhetők el. Ennek keretében a 2013. elején pályázati lehetőségre készülve előkészítettük az épülettel kapcsolatos munkák felmérését, mely a szükséges forrásokat bemutatja. A pályázati anyagot korábban már eljuttattuk Önöknek.

A XXII. kerületi Tüdőgondozóban a jelenlegi 20 éves, elavult analóg technológiájú röntgenkészülék helyett javasoljuk a XI. kerületi Tüdőgondozóhoz hasonlóan digitális radiológiára való áttérést. A radiológia területén is általános a digitális technológiára történő áttérés, amely egyben környezetkímélőbb technológia is, hiszen nem kell rtg-film, veszélyes hulladéknak minősülő előhívó vegyszerek stb. Továbbá a törvényben előírt 10 éves filmtárolási kötelezettség raktár nélkül, informatikailag megoldható.

Ezzel egyszerre biztosítható, hogy a felvételt a beteg számára CD-n átadjuk, de a felvételmegőrzési kötelezettségünknek is eleget tegyünk. Emellett óriási előrelépést jelent a betegellátásban is, hiszen a felvétel annak elkészítése után néhány másodperc múlva az orvos rendelkezésére áll, amely a gyors, pontos diagnosztikához elengedhetetlen.

A budapesti szakrendelők körében végzett felmérésünk szerint már szinte kivétel nélkül az összes szakrendelő áttért digitális technológiára, tehát itt jelentős lemaradásban vagyunk.

Digitális röntgenkészülék és hozzá kapcsolódó informatika költségét a 2012-es közbeszerzéssel a Fehérvári úti rendelőbe történt beszerzés áraiból tudtuk kalkulálni.

Az alábbi táblázatban kívánjuk bemutatni a rendelések két kerület lakosai által történt igénybevételét.

Esetszámok 2013.
tüdőgondozó pszichiátria addiktológia össz %
XI. kerület 5490 127 168 5785 22,2%
XXII. kerület 16506 3562 242 20310 77,8%
mindösszesen 21996 3689 410 26095 100,0%

Fejlesztési céltámogatás keretében, mint önként vállalt feladat a XI. kerület Újbuda Önkormányzatánál már egyeztettünk a szükséges támogatások költségvetési tervezésével kapcsolatosan.

A támogatási összegek megosztását a két Önkormányzat között betegforgalom arányosan javasoljuk, így a XI. kerület Önkormányzata 25%-kal, a XXII. kerület Önkormányzata 75%-kal részesedne.

Budafok-Tétény Önkormányzatától igényelt támogatási összegek a következők:

  • építészet: 18 mFt
  • digitális radiológia: 24 mFt

augusztus 14.

A rendelő épületének külső felújítására, külső nyílászáróinak cseréjére, külső hőszigetelési munkák, valamint az ehhez kapcsolódó helyreállító belső építészeti munkákra közbeszerzési eljárást indítottunk el. Az ajánlatok beküldési határideje 2014. augusztus 27. Beérkezett ajánlatokról már augusztus 27-én tudom tájékoztatni. Az előkészítő tervezői költségbecslések alapján ennek várható értéke kb. 19 mFt + Áfa, azaz bruttó 24 mFt.

A XXII. kerületi Tüdőgondozóban a tüdőszűrő-készülékek digitális radiológiára való átépítésére közbeszerzési eljárást írtunk ki, melynek ajánlatai beérkeztek, eredményt Önök válasza után tudunk hirdetni. A bontási jegyzőkönyvet és a legkedvezőbb ajánlat felolvasólapját mellékelem. A legkedvezőbb ajánlat, mely a röntgenkészülék átalakítását, leletező kialakítását és hozzá kapcsolódó informatika költséget is tartalmazza, opcióval együtt 19.19 mFt + Áfa, azaz bruttó 24,37 mFt.

A felújítás és fejlesztések pénzügyi fedezetét a két érintett Önkormányzat és intézményünk közösen tudja megteremteni. A szükséges források önkormányzati részének 50%-os mértékét XI. kerület Újbuda Önkormányzata mind az ez évi költségvetésében, mind intézményünkkel kötött támogatási szerződésben vállalta. A korábbi egyeztetéseknek megfelelően azonos mértékű támogatást kérünk Budafok-Tétény Önkormányzatától is. A fennmaradó összeget intézményünk saját forrásból egészíti ki.

Az épület felújítását és radiológiai fejlesztést Budafok-Tétény Önkormányzatának döntése után tudjuk elindítani. Ezért kérem Polgármester urat és XXII. kerület. hogy a szükséges támogatást intézményünknek adja meg, és arról tájékoztatni szíveskedjék.

Rendelő felújításra XXII. kerület Budafok-Tétény Önkormányzatától igényelt támogatás bruttó 10 mFt.

Digitális radiológia kiépítésére XXII. kerület Budafok-Tétény Önkormányzatától igényelt támogatás bruttó 8 mFt.

Teljes előterjesztés, határozati javaslat az önkormányzat honlapján (.doc fájl)


4. Javaslat a Cziffra György dombormű elkészítésének támogatására

Részlet az előterjesztésből:

A Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ átadása után született az elhatározás, hogy az épület külső homlokzatán emléktáblát helyez el az önkormányzat. Eredetileg a XXII. Bálvány u. 25. szám alatti ház falán levő Cziffra emléktábla került volna áthelyezésre, de ezt sajnos ez év elején kiszakították a falból és eltulajdonították.

Cziffra György bronz domborműve a XXII. kerületi Bálvány utca 26. szám alatti ház falán - 2014 során ellopták

Cziffra György (1924-1994) cigányzenész családból származott,  Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész, az egyik legjelentősebb és világszerte ismert magyar zenei előadóművész.

Dohnányi Ernő segítségével, nyolcévesen került be a Zeneakadémiára.1950-ben feleségével és kisfiával együtt megpróbált disszidálni, de elfogták és kényszermunka-táborba zárták.

Kőfaragó üzemben és a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem építkezésén dolgozott, rabtársainak koncertet is adott. 1953-ban szabadult, és bár kezei a durva munkát megsínylették, újra a zongorázással próbálkozott.

A magyar komolyzenei élet egyik legnagyobb zongoristája kerületünkben a Promontor utca és a Bálvány utca sarkán lévő házban élt. 1956-ban innen indult el a nagyvilágba, második otthona Franciaország lett.

Megkerestük a XXII. Bálvány u. 25. sz. alatti ház falán elhelyezett bronz dombormű alkotóját, S. Hegyi Béla szobrászt, aki az eredeti alkotás mintájára elkészítené a kőből faragott domborművet (100×130 cm). Az előkészítés során egyeztetés történt a Főépítésszel és az épület tervezőivel is.

A dombormű elkészítéséhez a kőanyag már rendelkezésre áll, avatását a zenész születésnapja alkalmából, november 4-én tervezzük. A kivitelezés részletei és a látványterv az előterjesztés mellékletében találhatók.

*****

Részlet S. Hegyi Béla szobrászművész ajánlati tervéből:

Előzmények

Cziffra Györgyről készített domborművem 1996-ban lett elhelyezve a zongoraművész egykori házának falára. Kifejezetten a helyszínre tervezett alkotás bronz anyagú volt, 100x120x20 cm befoglaló mérettel és bronz betűkből álló felirattal kiegészítve.

Mostani döntése értelmében, a XXII. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatala, a tavaly átadott új, Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ épületére kívánja elhelyezni.

A dombormű kőváltozata

Az új helyszín, az új épület homlokzat adta lehetőségeket megvizsgálva, konzultálva az épület tervezőivel (Daragó László és Rabb Péter) és a kerület főépítészével Rumi Imrével, a következő javaslatot teszem:

A dombormű anyagául süttői kemény mészkövet választok, amely időtálló és a házon ill. környezetében lévő anyagokkal harmonizál.

Az eredeti dombormű gipsz mesterdarabját kismértékben át kell alakítani:

  • A mű teljes eredeti koncepciója megmarad, a kőanyag és a kőfaragás jellegzetes vonásaival jelenik meg.
  • A főnézeti sík a mű függőleges középtengelyéhez viszonyítva 1-2 fokkal, a falsíktól előre fordul. Ezáltal a figura háta mögötti szelvény megvastagodik, a jobboldali rész pedig a falsíkhoz közelít.
  • A jobboldali, rajzos felületet jobban meg kell mozdítani, hogy a tömbszerűsége feloldódjon.
  • A kb. 160 cm-es magasságú elhelyezés miatt, a 20 cm vastag plasztika alsó széle részletesebb kidolgozást igényel, mint az eredeti bronz változatnál.

Elhelyezési javaslat

Különös szerencse folytán a dombormű szélességi mérete pontosan illeszthető az épület homlokzatán, a bejárattól jobbra lévő, függőleges kőburkolat szélességéhez, ami 120 cm.

A dombormű alsó szélét kb. 160 cm-es magasságra tesszük, így az kissé megemeli a tekintetet.

Cziffra György süttői mészkőből készült domborművének látványterve a nagytétényi Cziffra Központ falán

A dombormű beépítését, műszaki szempontból, a ház kőburkolatának és hőszigetelésének követelményeit betartva kell elvégezni. Ehhez segítséget kaptam Zelenák Sándor úrtól, aki metszetrajzot és leírást küldött a kérdéses falszakaszról.

Költségvetés a dombormű kivitelezéséhez és elhelyezéséhez

A fenti javaslat alapján a kivitelezés feladatai a következők:

Kőfaragó munka: 1.024.000 Ft + ÁFA
Helyszíni beépítés utómunkálatokkal: 140.000 Ft + ÁFA
Mindösszesen: 1.164.000 Ft + ÁFA (1.478.280 Ft)

Teljes előterjesztés, határozati javaslat az önkormányzat honlapján (.doc fájl)


6. Javaslat az Egyesített Bölcsőde intézményvezetői munkakörbe történő kinevezésre

Részlet az előterjesztésből:

A Képviselő-testület 124/2014. (V.22.) határozatában az Egyesített Bölcsőde intézményvezetői álláshelyének ismételt pályáztatásáról döntött, miután az előző, határidőben kiírt pályázati felhívásra egyetlen pályázat sem érkezett be.

A megismételt pályázati felhívás a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően megjelent a www.kozigallas.hu portálon, a pályázat benyújtására nyitva álló határidő 2014. június 30. volt.

Határidőben 4 pályázat érkezett, 1 pályázó elektronikus levélben visszamondta pályázatát, 1 pályázó benyújtott dokumentációja nem felelt meg a feltételeknek.

A fenti számú határozattal kijelölt Bizottság két pályázót hallgatott meg személyesen – kétfordulós interjún – 2014. július 16-án, illetve augusztus 13-án, amelyekről a személyes adattartalmuk okán zártan kezelendő, kizárólag a képviselői rendszerre feltöltött emlékeztetők készültek.

A Bizottság a jogszabályi előírások és a pályázati felhívásban foglaltak figyelembevételével mindkét pályázatot megfelelőnek találta. A kétfordulós meghallgatáson elhangzottak alapján Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella kinevezésére tesz javaslatot.

Teljes előterjesztés, határozati javaslat az önkormányzat honlapján (.doc fájl)


Forrás: budafokteteny.hu


Frissítés (2014.09.05):

A képviselőtestület az előterjesztett határozati javaslatokat elfogadta.

Forrás: budafokteteny.hu


Kapcsolódó későbbi cikk a honlapon:
Felavatták Cziffra György emléktábláját a nagytétényi kulturális központnál
Befejeződött a Városház téri tüdőgondozó és pszichiátria felújítása

Kapcsolódó korábbi cikk a honlapon:
Idén megújulhat a Városház téri tüdőgondozó