Környezetvédelmi csapatverseny iskolásoknak – terepgyakorlat a Tétényi-fennsíkon

2014. október 2-án (csütörtökön) környezetvédelmi csapatversenyt rendez XXII. kerületi 5-8. osztályosoknak a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület.

Nevezés

Iskolánként egy–egy háromfős csapat jelentkezhet két korosztályban:

  • 5-6. osztályosok
  • 7-8. osztályosok

Nevezés szeptember 25-ig: zoldjovo@zoldjovo.hu

Tudnivalók a lebonyolításról

A verseny október 2-án, csütörtökön délután 2-től kezdődik a Tétényi fennsíkon, a Szoborpark utáni tanösvény indító nagytáblánál (Rókales utca).

A csapatok folyamatosan indulnak. A pálya a tanösvény egy részét és a fennsík további területeit öleli fel, mintegy 2 km hosszon.

A csapatok érkezéskor kapják meg a feladatlapokat; a feladatok egy-egy állomáshoz tartoznak.

Felkészülés

Felkészülni a versenyre az alábbi anyagok és témák alapján tanácsos:

Előzetes feladatok

A csapatok válasszanak maguknak nevet, és készítsenek logót.

5-6. osztályos csapatok: Tabló készítése Herman Ottóról, ennek 2 perces ismertetése, bemutatása a kiértékeléskor

7-8. osztályos csapatok: 5 perces ppt készítése ‘Legkedvesebb élőlényem a Tétényi-fennsíkon’ címmel, ennek bemutatása ugyancsak a kiértékeléskor

Kiértékelés, díjkiosztás

Az értékelés 2014. október 9-én (csütörtökön) 2 órakor lesz a Herman Ottó Általános Iskolában.

I. helyezett csapatok: 30 ezer Ft értékű ajándékcsomag
II. helyezett csapatok: 22 ezer Ft értékű ajándékcsomag
III. helyezett csapatok: 15 ezer Ft értékű ajándékcsomag
IV. helyezettől minden további csapat tárgyjutalmakban részesül

Esőnap: 2014. október 9. (csütörtök) 14:00 – értékelés időpontja: 2014. október 16.

Kiírás és jelentkezési lap: zoldjovo.hu (.pdf)


Beszámoló a vetélkedőről (2014.10.11):

Ebben az évben a kerületi felsőtagozatos környezeti csapatversenyt a Zöld Jövő egyesület rendezte. E versenynek már komoly hagyományai vannak: a 90-es években a Kossuth Iskola kezdte környezetvédelmi verseny formájában az iskolában. Majd kisebb visszaesés után a Herman Ottó iskola, elsősorban Karancz Éva tanárnő vállalta fel az ügyet – előbb iskolai környezetben, majd terepversenyek formájában, a fennsíkon, a Duna-parton, Hunyadi-szigeten, Kamaraerdőben.

Ebben az évben a verseny visszatért a Tétényi fennsíkra, hogy jobban felhívja az új generációk figyelmét erre az értékre.

A verseny két fordulóból állt – elsőként a terepversenyből a fennsíkon. Itt Gergely Attila botanikus tervezett meg egy útvonalat, mely a tanösvény elejét érintette; majd az idei rehabilitációs zóna, egy új, kitisztított gyeprét mentén egy ligetes erdős zónába vezetett; végül kijutott a Kamaraerdő menti tisztásra, és a víztoronyig haladt tovább.

A különböző élőhelytípusoknak megfelelően hat állomás került megtervezésre, ahol a verseny munkafüzetében rögzített feladatokat kellett végrehajtani, kérdésekre válaszolni – így a fennsík védelme, az itt lévő cserjefajok, az ízeltlábúak, a gyíkok, a madarak, illetve a védett és idegenhonos növények tárgyában; alapvetően a fennsík tanösvény füzet anyagára építve.

A csapatoknak továbbá logót kellett tervezniük maguknak, és házi feladatként a második alkalomra az 5-6-os csapatoknak Herman Ottó életéről egy posztert összeállítaniuk és pár percben bemutatniuk, a 7-8-os csapatoknak pedig egy általuk kiválasztott, a fennsíkon élő fajról egy ötperces powerpoint-bemutatót készíteni és előadni.

A lebonyolítás támogatására a Kerületi Környezetvédelmi Alapnál nyújtott be pályázatot a Zöld Jövő, amely bőkezűen, 150 ezer Ft-tal támogatta a programot. Ennek döntő részét a díjazásokra fordítottuk.

A résztvevő iskolák és csapatok elmúlt években csökkenő számát sikerült ismét növelni: kilenc iskola 16 háromfős csapattal nevezett és vett részt az első fordulóban az október 2-i terepversenyen. Itt az egyesület önkéntesei szép számban jelentek meg, és segítették a csapatokat az állomásokon, a rajtnál és a célban egyaránt. Természetesen itt voltak az iskolák felkészítő tanárai is, akiknek döntő szerepük van abban, hogy összeáll e egy-egy csapat, és kellő felkészítést kapnak.

A második fordulóban, október 9-én a Herman Ottó iskolában a csapatok bemutatták a Herman Ottó posztereiket, majd powerpoint-anyagaikat.

Ezeket az egyesület szervezőiből összeállt háromtagú zsűri értékelte, nagy súlyt adva a teljes verseny értékelésében ezen feladatoknak. A poszterek egyébként az iskolában maradnak, és a Herman Ottó emlékév zárása során kiállításra kerülnek.

Végül az összesítést követően sor került a díjkiosztásra. A kiírásnak megfelelően az első három helyezett csapatok kapták a legértékesebb ajándékokat, a Duna Ipoly Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület anyagait, természetismereti könyveket, posztereket, más kiadványokat. A két első csapat tagjai még led fej-, illetve kézi lámpákat is kaptak a DINPI vászontáskáiban. Ugyanakkor a tanárok is kapcsolódó anyagokat kaptak, térképeket, munkafüzeteket, és más, a természetvédelmi nevelésben hasznos eszközöket.

Hangsúlyoztuk, hogy itt is a részvétel a fontos, és a téma, a környezet és természetvédelem művelése. Önmagában az is jelentős volt, hogy 48 gyerek ismerkedett meg alaposabban a fennsík értékeivel, majd mélyült el Herman Ottó munkásságában, illetve egy kiválasztott fennsíki értékes fajhoz kapcsolódó tudnivalókban.

Köszönet a Kerületi Környezetvédelmi Alap támogatásának, és az önkéntes segítőknek, elsősorban Horváth Imréné főszervezőnek az egyesület részéről, továbbá Csere Sárának, Grófné Máriának, Kalmár Bélának, Miklós Erzsébetnek, Reisz Zoltánnak, Tamás Györgynének, Tímár Gézának, Zombori Juditnak és Zambely Bélánénak. Köszönet illeti a kilenc iskola – az Árpád utcai Általános és Német Nemzetiségi Iskola, a Bartók Béla úti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Budai Nagy Antal Gimnázium, a Baross Gábor Általános Iskola, a Gádor Általános Iskola, a Hugonnai Vilma Általános Iskola, a Herman Ottó Általános Iskola, a Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, és a Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola tanárait.