Parknéző séta Nagytétényben

2014. április 16-án (szerdán) a Zöld Jövő sétát szervez a nagytétényi városközponti park tervezőjével, Almási Balázzsal, és az egyesület ugyancsak parktervező elnökségi tagjával, Varga Zsuzsával.

A séta résztvevői megnézik a tavaly elkészült közterületeket, tapasztalatokat összegeznek, elmondhatják véleményüket, illetve belülről is megismerhetik valamelyest a parktervezés szakterületét.

Találkozó a Templom téri buszmegállónál 17:30-kor.


Kiegészítés (2014.04.19) – Beszámoló a zoldjovo.hu honlapról:

A bejáráson a nagytétényi közterületi rekonstrukció tapasztalatait tekintettük át a tervező Almási Balázzsal, a Corvinus Egyetem munkatársával, akit az ugyancsak parktervező elnökségi tagunk Varga Zsuzsa hívott meg.

A nagytétényi belvárosi rekonstrukció közterületi része is vitákat váltott ki, különösen a tavaly nyári átadásakor. Most, közel egy évvel az elkészülte után, konszolidáltabb állapotában és a tervező szempontjait is meghallgatva tekintettük át a területet, a Templom térről indulva.

Ott volt Zelenák Sándor a Városfejlesztő Kft-től is, aki a projekt vitelét menedzselte, illetve néhány helyi civil érdeklődő.

Almási Balázs önmagában igen pozitívnak értékelte a rekonstrukció létrejöttét – Nagytétény belvárosa már nagyon leromlott állapotban volt. Ugyanakkor hangsúlyozta az ún. barcelonai elvet, ami szerint egy közterület rendbetétele, színvonalemelése önmagában serkenti a terület megújulását, vonzza a befektetőket, a meglévő ingatlanok megújítását váltja ki, és így hatékony befektetés. Ezt remélhetjük Nagytétényben is.

A Nagytétényi útra merőleges közterületi tengely létrehozása volt a cél a Templom tér és a Szt.Flórián tér között, a kastélyparkig eljutva, kiegészítve a Szentháromság térrel és a Cziffra Ház, valamint a zsinagóga térségével.

A Templom térrel szemben egy háborús foghíjon alakult ki a mai Országzászló tér az országzászlóval. Itt a szegélyekkel, a fák távolságával tudták a tér mélységét kissé vizuálisan növelni.

A tér elején lévő tízes facsoport sűrűn ültetve, később nyírva, utal a közeli kastélyra, ahova – a Szent Flórián tér felé – a tervek szerint egy új fasor vezetett volna, abból azonban közműokokból kevés valósult meg.

Visszafelé az Országzászló térről, a tíz nyírásra tervezett fával

Visszafelé az Országzászló térről, a tíz nyírásra tervezett fával

A tér jellegét emeli a templom felé vezető széles lépcsősor, ami a templom főbejáratával szemben is széles. A burkolat itt a templomnál kiskockakő, a tér mentén a járdán kőlapokból áll, szemben a ma divatos térkő burkolattal.

Az Országzászló tér cserjékkel és a szomszédos épületek mentén fákkal körülvett. Itt nagy kérdés, a szomszédos Nagytétényi úti ház, amit az önkormányzat megszerzett és lebontani tervez. Ez megbontaná a hagyományos városképet, az utcasort – volt a tervező véleménye – és a kialakult tér és zöldfelületei is sérülnének.

Az Országzászló tér a templom tér felől - nagy kérdés, hogy a jobboldali régi ház esetleges bontása mit jelent a térnek

Az Országzászló tér a templom tér felől – nagy kérdés, hogy a jobboldali régi ház esetleges bontása mit jelent a térnek

A Szent Flórián téren a koncepció egy rendezvényekre is alkalmas tér volt. A gyöngykavics terítés stabilizált alapra ezt lehetővé teszi – volt a véleménye.

A tér belső részén a hét vezért szimbolizáló zászlók vannak, akikből Töhötöm Tétényre utal, lezárva a teret a Campona ásatási területe felé.

A Szt. Flórián tér a hét vezérrel

A Szt. Flórián tér a hét vezérrel

Itt egy üres tábla van, amire javaslatokat gyűjtenek. Véleményünk az volt, hogy ide a mögötte lévő Campona táborra utaló információkat lehetne elhelyezni.

A leendő tájékoztató tábla a Campona római tábor előtt

A leendő tájékoztató tábla a Campona római tábor előtt

A téren volt nyomós kutat a Polgári Kör mentette ki; felújítani tervezik a Szelmann Ház hátsó kertjében.

A téren haladó kanyarodó forgalom gyöngykavicsra hajtása ellen a Városfejlesztő Kft. cövekeket tervez telepíteni.

A kastély menti Kastélymúzeum utcában a tervezők a kastély kiszolgáló területeire utaló gyümölcs- vagy vadgyümölcs fákat terveztek.

Végül a Szentháromság teret néztük meg, ahol az emlékmű körüli kovácsoltvas kerítés megszűnt, kinyitva a teret, jelzőkövekkel a kerítés vonalában. A nyitott tér az autók felhajtását is kiváltotta, amit meg kell akadályozni.

A kinyitott Szentháromság tér

A kinyitott Szentháromság tér

Az emlékmű mögött cserje és fa szint alakul, oszlop tölgyekkel. A sétát a könyvtár / zsinagógánál fejeztük be, ahol az öt akácfa mellől, részben alól egy olajtartályt kellett kiásni, ami az épület fűtőolaját biztosította anno.