Programsorozat a Szent Mihály-kápolna első felújításának 100. évfordulója alkalmából

2014 májusában több program keretében emlékeznek meg a Budatétényben található Szent Mihály-kápolna első felújításának századik évfordulójáról.

A kápolna rövid története

A Szent Mihály-kápolnát 1780 körül építhették. Az egyszerű, egyhajós belső térrel rendelkező barokk kápolnát 1780-ban Tomisich János áldotta meg.

Ez az épület volt Kistétény első szakrális helyszíne. Néhány évvel később egy sekrestyét építettek a kápolnához, ami az itt dolgozó szőlőmunkások gyermekeinek szolgált elemi iskolaként.

A Rajna-melléki érsekségekből betelepült őslakosság a kápolna előtt jött össze, május 8-án, Szent Mihály napján tartotta a búcsút vásárral.

A Szent István király plébániatemplom felépülése után a kápolna romossá vált, így 1914-ben renoválásra szorult; valószínűleg ekkor bontották le a sekrestyét és építették hozzá a félkörívet a szentély mögé.

A kápolna címe: Budatétény, Kápolna utca 31.

A Szent Mihály-kápolna Budatétényben, 2014

A rendezvények

Orgonahangverseny

2014. május 3. (szombat) 17:00 – Szent István király plébániatemplom (Bajcsy-Zsilinszky utca 20.)

Duo Briosamente – Kecskés Mónika és Henk de Vries négykezes orgonakoncert, Merkel-, Bach-, Liszt-művek

Helytörténeti előadás

2014. május 4. (vasárnap) 17:00 – Szent Mihály-kápolna(?) (Kápolna utca)

Szent Mihály-kápolna felújításának és újraszentelésének 100. évfordulója alkalmából. Előadó: Garbóci László helytörténész.

Budatéténytől Kaliforniáig

2014. május 17. (szombat) 16:00 – Szent Imre Otthon (Kistétényi utca 13/B)

Találkozás Farkas Tibor Budatétényből kivándorolt lakossal, aki bemutatja életútjáról készült könyvét, és mesél a Holdra szállás műszaki közreműködéséről.

Szöveg forrása: Városházi Híradó (.pdf); kép forrása: xxii.hu