Tájékoztató a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2014. évi választásáról

A nemzetiségi önkormányzati képviselők 2014. évi általános választására október 12-én, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának napján, azzal egyidejűleg kerül sor; 6:00 órától 19:00 óráig.

Települési nemzetiségi választás keretében a XXII. kerületben kizárólag bolgár, görög, horvát, német és roma nemzetiségek szavazhatnak. Más nemzetiségek települési nemzetiségi képviselőre azért nem lehet szavazni, mivel a kerületben nem indult jelölt.

Nemzetiségi önkormányzati képviselőjelöltek listája a XXII. kerületben

Területi és országos nemzetiségi listákra azonban azok a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok is szavazhatnak, akik települési nemzetiségi képviselőre nem szavazhatnak.

Nemzetiségi regisztráció

A 2014-es nemzetiségi választáson az a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár gyakorolhatja választójogát, aki legkésőbb szeptember 26-án 16:00 óráig kéri, hogy valamely nemzetiség névjegyzékébe felvegyék.

Csak egy nemzetiség tagjaként lehet regisztrálni, többes kötődés megvallására nincs lehetőség.

A nemzetiségi választópolgárként történő nyilvántartásba vételi kérelemnek tartalmaznia kell az alábbiakat:

  • név, születési név, születési hely, anyja neve, személyi azonosító
  • nemzetiség megjelölése (mely lehet: bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán)
  • választópolgár nyilatkozata, amelyben megvallja az adott nemzetiséghez tartozását

A kérelem formanyomtatványa megtalálható a valasztas.hu honlapon, amelyet az arra jogosult benyújthat:

  • személyesen a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti helyi választási irodához
  • levélben, az ügyfélkapun vagy a választások hivatalos honlapján (valasztas.hu) keresztül a lakcíme szerinti helyi választási irodához

A nemzetiségi névjegyzékbe vételről a Helyi Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatja a nemzetiségi választópolgárt.

Tartózkodási hely

A nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a nemzetiségi választópolgár a lakóhelyén vagy – ha lakóhelye mellett legkésőbb 2014. június 23-ig tartózkodási helyet is létesített és az legalább október 12-éig érvényes – bejelentett tartózkodási helyén szavazhat.

Az említett határidőig létesített tartózkodási helyre történő átjelentkezést (átjelentkezés visszavonását) 2014. október 10-én 16:00 óráig lehet kérni:

  • személyesen a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti helyi választási irodától
  • levélben, az ügyfélkapun vagy a választások hivatalos honlapján (valasztas.hu) keresztül a lakcíme szerinti helyi választási irodától.

XXII. kerületi nemzetiségi szavazókör

A XXII. kerület nemzetiségi szavazóköre – 800. számú szavazókör – a Nagytétényi út 31-33. szám alatt, a Nádasdy Művészeti Iskolában található.

Valamennyi nemzetiségi választópolgár itt adhatja le arra a nemzetiségi jelöltre vagy listára a szavazatát, amely nemzetiséghez való hovatartozását megvallotta.

A nemzetiségi választópolgár az egyéni képviselőjelöltre, polgármesterre és főpolgármesterre a lakóhelye vagy bejelentett tartózkodási helye szerinti szavazókörben – tehát nem a 800. sz. szavazókörben – adhatja le szavazatát.

Mozgóurna

Aki a nemzetiségi névjegyzékben szerepel és mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be írásban.

A mozgóurna iránti kérelemnek meg kell érkeznie

  • a szavazást megelőzően legkésőbb 2014. október 10-én 16:00 óráig a helyi választási irodához vagy
  • a szavazás napján, 2014. október 12-én legkésőbb 15:00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz (a XXII. kerületben: Nagytétényi út 31-33., Nádasdy Művészeti Iskola, 800. számú szavazókör)

A kérelem beadásának módja: személyesen (akár rokon, ismerős, futár stb. útján), levélben, ügyfélkapun vagy a választások hivatalos honlapján (valasztas.hu).

A mozgóurna iránti kérelmet a választópolgár helyett meghatalmazott is aláírhatja, ebben az esetben a kérelemhez csatolni szükséges a választópolgár közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazását is.

Az a nemzetiségi választópolgár, aki átjelentkezési vagy mozgóurna iránti kérelmet nyújtott be legkésőbb október 10-én 16:00 óráig a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, annak a nemzetiségi választásokra nem kell külön ilyen kérelmet benyújtania, mert az automatikusan kiterjed mindkét választásra.

Amennyiben a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságtól igényel mozgóurnát, akkor a mozgóurnát mindkét szavazatszámláló bizottságtól igényelnie kell.

*****

A nemzetiségi önkormányzati képviselők választására vonatkozó speciális szabályokról szóló 194. választási füzet innen letölthető: valasztas.hu/hu/ovi/content/vf/vf_194.pdf

Forrás: budafokteteny.hu