Társadalmi egyeztetés az 58, 141, 158, 250, 251, 258 buszokkal kapcsolatban

2014. december 19-ig (péntek) lehet véleményt beküldeni a BKK által indított társadalmi egyeztetés keretében, amely a Budafok-Felsővárost és Kelenvölgyet érintő buszjáratok közlekedési rendjének módosítására vonatkozik.

Tartalom
A változtatás előzményei
Tervezett változások leírása
Lomnici utca közlekedése (A/B változat)
58-as busz
141-es busz
158-as busz
250-es busz
250B busz (új járat)
251-es busz
251A busz (új járat)
252-es busz (258A helyett)
258-as busz
A tervek térképen

A változtatást kiváltó előzmények

Az M4-es metró 2014 tavaszi beindításával jelentősen átalakult Budafok közösségi közlekedése. A hálózati átalakítások fő célja az új metróvonal gyors és egyszerű megközelíthetőségének megteremtése volt, azonban az utasáramlatok tényleges átrendeződését nem lehetett teljes pontossággal megbecsülni.

A metró átadása óta a BKK folyamatos utasszámlálásokat végzett, illetve figyelembe vette a beérkező lakossági észrevételeket is.

Az Arany János utcai lakótelep lakóközössége írásban továbbított egy több száz aláírást tartalmazó észrevételt, melyben a 250-es busz Arany János utcai lakótelep és Budafok városközpontja közti sűrítését, valamint a 258-as busz Őrmező és Arany János utcai lakótelep közti szakaszának megszüntetését kérte.

A lakosság kérte továbbá a Lomnici utca megállóhely és a Savoya Park közvetlen kapcsolatának megteremtését. Ennek egyik lehetséges megoldása a 250-es buszok egy részének betérítése a Lomnici utca megállóhelyre (Vincellér úti buszfordulóhoz).

Budafokon jelentős különbség tapasztalható a 250-es és 258-as buszok kihasználtsága között.

A BKK ezen észrevételekre tekintettel 2014. december 5-én egyeztetésre bocsátotta változtatási javaslatait.

A változtatások bevezetésének tervezett időpontja 2015. február.

A tervezett változások leírása

Az 58-as buszok csúcsidőszakban a budafoki szakaszon megosztva közlekednek, 30 percenként a jelenlegi útvonalon, 30 percenként a 258-as járattal összevonva Kelenföld vasútállomástól a Kertész utcáig változatlan útvonalon, onnan tovább a 250-es járat útvonalán Kelenföld vasútállomásig.

A 141-es buszok Kelenföld vasútállomás végállomást az őrmezei buszterminálon érintik.

A 250-es járatok útvonalán közlekedő buszok csúcsidőszakban sűrűbben, 10 percenként közlekednek.

A 258-as járat útvonala jelentősen módosul: Újbuda-központ helyett Kelenföld vasútállomás (őrmezei) végállomástól indul, a Péterhegyi úton keresztül, a 250-es járat útvonalán éri el az Arany János utcai lakótelepet, ahonnan az 58-as járat útvonalán meghosszabbítva, Budafok belvárosán és Kelenvölgyön keresztül Kelenföld vasútállomás (Etele téri) végállomásig közlekedik.

(A 258-as buszt az Újbuda és Kelenvölgy közötti szakaszán a teljes üzemidőben közlekedő 258A pótolja, mely immáron nem betétjárat lévén új, 252-es jelzést kap.)

A 258A jelzésű autóbusz teljes üzemidőben, csúcsidőszakban a módosuló 258-as buszt pótolva: 252-es jelzéssel, Újbuda-központ és Kelenvölgy (Torma utca) között közlekedik.

*****


Két változat a Lomnici utca közlekedési lehetőségeinek bővítésére

A Lomnici utca (korábbi nevén Budafok, Vincellér út) megálló térségének közvetlen kapcsolatot biztosítanak a Savoya Park felé.

Erre két változat készült, amelyekre a társadalmi egyeztetés keretében lehet visszajelzést adni (melyik a szimpatikusabb).

“A” változat

A 250-es busz mindkét irányban betér a Lomnici utcához (korábbi nevén Vincellér úthoz), és csúcsidőszakokban 30 percenként, míg egyéb időszakban változatlan követéssel, napközben 20 percenként, késő este és hétvégén 30 percenként közlekedik.

A 250-es járat jelenlegi, Lomnici utcához nem betérő útvonalán 250B jelzéssel csak csúcsidőszakban közlekednek autóbuszok 30 percenként.

A 250-es járat a 250B és 258-as járattal közösen csúcsidőszakban sűrűbb, csúcsidőszakon kívül a maival azonos követést biztosít.

“A” változat előnyei “A” változat hátrányai
Egész napos közvetlen kapcsolat létesül a Lomnici utca, valamint a Budafoki temető, Budafok központja és a Savoya Park között.

Sűrűbbé válik a közlekedés a Lomnici utca megálló (Vincellér úti buszforduló) és az M4-es metróhoz kapcsolódó őrmezei buszterminál között.

A 250-esek közül csúcsidőszakban minden második, egyéb időszakban pedig minden busz betér a Lomnici utcához (Vincellér úti buszforduló), így a menetidő mindkét irányban 3-4 perccel hosszabbodik.

A 250-es és 250B jelzésű autóbuszok közti menetidő-különbség miatt a buszok vonalának valamely szakaszán nem biztosítható az egyenletes járatkövetés és kihasználtság.

A Hittérítő úton hétköznapokon óránként 8-12, hétvégén óránként 8 alkalommal halad végig a jelenlegi mennyiségen felüli autóbusz, növelve a térség zajterhelését.

“B” változat

A 251-es buszok a Városház tér érintése után 60 percenként továbbközlekednek a Savoya Parkig.

Új betétjárat indul a jelenlegi 251-es útvonalán Memento Park és Városház tér között 251A jelzéssel.

A 251-es és a 251A járatok közösen a jelenleginél sűrűbben, a reggel órákban 20, hétköznap napközben 30 percenként indulnak.

A 250-es járatok alapvetően változatlanul, de csúcsidőszakban 15 helyett 10-20 percenként indulnak, a módosított 258-as járattal közösen 10 perces eljutást biztosítva.

“B” változat előnyei “B” változat hátrányai
A Vincellér út és a Savoyai Jenő tér közötti területek, a Panoráma út térsége felől közvetlen Savoya Park-kapcsolat létesül.

A 251-es járat jelenlegi útvonalán a reggeli és hétköznap napközbeni csúcsidőszakban sűrűbb követés biztosítható.

A 250-es járat egyenletes követése biztosítható a teljes vonalszakaszon, valamint az Arany János utca felől a metró elérése gyorsabbá válik a sűrűbb követés és a változatlan menetidő révén.

A Hittérítő úton nem növekszik számottevően az áthaladó autóbuszok száma.

Nem ad közvetlen kapcsolatot a Lomnici utca felől a Budafoki temetőhöz.

Késő este, szombat délután, valamint vasárnap nem ad közvetlen kapcsolatot a Lomnici utca felől Budafok központja és a Savoya Park felé.

A Lomnici utca felől nem bővül az M4-es metró elérhetősége.

*****

Tervezett útvonalak, megállók, üzemidők, követési idők


58-as busz

Útvonala, megállóhelyei, üzemideje változatlan.

Csúcsidőszakban 30 percenként, hétköznap napközben 20 percenként, késő este és hétvégén 30 percenként indul.

(A 158-as buszok az 58-as járattal való hangolás érdekében csúcsidőszakban 15 helyett 10-20 percenként indulnak.)

141-es busz

A Savoya Parktól a Balatoni útig változatlan útvonalon közlekedik, onnan tovább az Egér út – Péterhegyi út útvonalon éri el Kelenföld vasútállomás végállomást az őrmezei oldalon, a 101-es buszokhoz hasonlóan; megállóhelyei egyebekben változatlanok.

Üzemideje és követési ideje változatlan.

158-as busz

Útvonala, megállóhelyei, üzemideje változatlan.

Az 58-as járattal való hangolás érdekében csúcsidőszakban 15 helyett 10-20 percenként indul.

250-es busz

“A” változat

A Savoya Parktól változatlan útvonalon halad a Szabina út csomópontig, ahol jobbra kanyarodik, és a 150-es buszokhoz hasonlóan a Hittérítő úton át betér a Lomnici utca megállóhoz.

Innen visszafordulva a Szabina út megállóhelynél ismét a jelenlegi útvonalába csatlakozik, és innen a Péterhegyi úton keresztül Kelenföld vasútállomásig, az őrmezei buszvégállomásig közlekedik.

Jelenlegi megállóin túl a 150-es buszok Szabina út megállójában (a Hittérítő úton) és a Lomnici utca megállóban is megáll.

Üzemideje változatlan.

Csúcsidőszakban 30 percenként, hétköznap napközben 20 percenként, késő este és hétvégén 30 percenként közlekedik.

(A 250-es, 250B és 258-as busz együttesen csúcsidőszakban 10 percenként, hétköznap napközben 20 percenként, késő este és hétvégén 30 percenként közlekedik.)

“B” változat

Útvonala, megállóhelyei, üzemideje változatlan.

Csúcsidőszakban 10-20 percenként, a 258-as járattal közösen 10 percenként, egyéb időszakban változatlanul, hétköznap napközben 20 percenként, késő este és hétvégén 30 percenként indul.

250B busz

Csak az “A” változat esetén valósul meg.

A 250-es jelenlegi útvonalán közlekedik Savoya Park és Kelenföld vasútállomás között.

A 250-es jelenlegi megállóit szolgálja ki.

Csak csúcsidőszakban közlekedik, 30 percenként.

(A 250-es, 250B és 258-as busz együttesen csúcsidőszakban 10 percenként, hétköznap napközben 20 percenként, késő este és hétvégén 30 percenként közlekedik.)

251-es busz

“A” változat

Útvonala, megállóhelyei, üzemideje, követési ideje változatlan.

“B” változat

Útvonala a Városház tértől meghosszabbodik a Savoya Parkig. A Memento Park és a Városház tér megállóhely között változatlan, innen a Kuruc közbe fordul, de nem hajt tovább egyenesen, hogy megkerülje a teret, hanem a Mária Terézia utcába kanyarodik balra, ahol a 33-as buszok megállójában áll meg.

Innen tovább a 158-as és a 250-es útvonalán, a felüljárón át Savoya Park végállomásig közlekedik.

A Savoya Park felől a 158-as és a 250-es buszok útvonalán közlekedik a Városház tér megállóig, majd innen a Kuruc közbe balra kanyarodik, ahonnan jelenlegi útvonalán (a Városház tér megkerülésével, a jelenlegi végállomás elérésével) továbbközlekedik a Memento Park felé.

Savoya Park felé megáll a Városház tér elnevezésű, északi (Savoyai Jenő tér) irányú megállóban, majd a 158-as és a 250-es járatok összes érintett megállójában, így a Savoyai Jenő téren, a Leányka utcai lakótelepnél és a Savoya Parknál.

A Memento Park felé a Savoya Parktól a Leányka utcai lakótelep, Savoyai Jenő tér, Városház tér (déli irány, Tóth József utca felé), Városház tér (jelenlegi végállomás) megállókban áll meg, innen tovább a Savoyai Jenő tér és a Memento Park között a jelenlegi megállókban áll meg.

Üzemideje alapvetően változatlan, az indulási időpontok a vonalhosszabbítás révén módosulhatnak.

Követési ideje 60 perc.

(A 251A busz a reggeli csúcsidőszakban 20-40 percenként, hétköznap napközben és délután 60 percenként indul. A 251-es járattal közösen a reggeli csúcsidőszakban 20 percenkénti, napközben és délután 30 percenkénti közlekedést biztosít.)

251A busz

Csak a “B” változat esetén valósul meg.

Útvonala és megállói megegyeznek a jelenlegi 251-es buszéval.

Csak hétköznap 6 és 19 óra között közlekedik.

A reggeli csúcsidőszakban 20-40 percenként, hétköznap napközben és délután 60 percenként indul.

(A 251-es járattal közösen a reggeli csúcsidőszakban 20 percenkénti, napközben és délután 30 percenkénti közlekedést biztosít.)

252-es busz (258A helyett)

A 258A busz mai útvonalán közlekedik Újbuda-központ és Kelenvölgy (Torma utca) között; a 258A megállóhelyeit szolgálja ki.

A 258-as és a 258A együttes üzemidejében, minden nap teljes üzemidőben közlekedik.

A jelenlegi 258-as és 258A buszok követési idejével jár, így csúcsidőszakban 15 percenként, hétköznap napközben 20 percenként, késő este és hétvégén 30 percenként indul.

258-as busz

Kelenföld vasútállomás (Etele téri oldal) és Kelenföld vasútállomás (őrmezei oldal) között közlekedik a Borszéki utca – Bazsalikom utca / Duránci utca – Hunyadi Mátyás út – Leányka utca – Tóth József utca – Gádor utca – Kertész utca – Arany János utca – Tordai út – Péterhegyi út útvonalon.

Kelenföld vasútállomás (Etele téri oldal) és a Lőcsei utca között az 58-as, onnan tovább Kelenföld vasútállomás (őrmezei oldal) végállomásig a 250-es járat megállóit szolgálja ki.

Csak csúcsidőszakban közlekedik, 30 percenként.

(A 250-es, a 250B és a 258-as busz együttesen csúcsidőszakban 10 percenként, hétköznap napközben 20 percenként, késő este és hétvégén 30 percenként közlekedik.)

*****

A térkép rákattintva óriás méretben is megtekinthető.

Közösségi közlekedési fejlesztések Budafok térségében - térkép a társadalmi egyeztetéshez (2014. december)


Teljes tájékoztató + visszajelzési lehetőség
szöveges leírás:
bkk.hu/tomegkozlekedes/tarsadalmi-egyeztetes/tarsadalmi-egyeztetes-budafok-felsovaros-es-kelenvolgy
véleményezési űrlap és térkép:
bkk.hu/te/budafok-kelenvolgy

2 hozzászólás - “Társadalmi egyeztetés az 58, 141, 158, 250, 251, 258 buszokkal kapcsolatban

  1. Tisztelt BKK!

    Mi a “B” változatot támogatnánk, és ha kérhetnénk, szerintünk a 258-as busz is inkább a Savoya Parkig lenne jó ha közlekedne.

    A tizperces követési idő sokkal gyorsabb elérhetőséget teremtene a jelenlegi 20 perces helyett a metró felé.

    A 941-es éjszakai járat sűritését szeretnénk kérni az éjszakai hazajutás megkönnyítése érdekében.

  2. Teljesen felesleges volt az 58-as busz menetirányát megváltoztatni; egész napos járat legyen a Savoya Park és Jégmadár utca (a hegyi régi végállomás) között.

    Ne kelljen átszállni vagy gyalogolni a 250-es buszhoz (Gádor utca felső végén), elég busz közlekedik a 4-es metróhoz. Jön a tél, nagy élmény lesz gyalogolni vagy átszállni a csomagokkal ahhoz, hogy hazajussunk.

    Egész nap Savoya Park-Jégmadár között közlekedjen az 58-as vagy akármilyen számozású busz, a többi maradhat!

Itt nem lehet hozzászólni.